____________________

 

* Hem

____________________

 

* På Gång

____________________

 

* Info 

____________________

 

* Kurser

____________________

 

* Arrangemang

____________________

 

* Försäljning

____________________

 

* Externa Event

____________________

 

* Galleri

____________________

 

* Hitta Hit

____________________

 

* Kontakt

____________________

OM GLASFUSING

 

 

Vi har i alla tider fascinerats av glas. Det finns inte någon som inte har en relation till detta otroliga material. Själv började jag som väldigt ung samla på Bertil Valliens Château glas. Många gjorde som jag och idag är det den mest sålda glasservisen i världen (12 miljoner glas), vilket klart Kosta Boda är tacksamma över.

Glasfusing är en mycket gammal teknik, redan de gamla egyptierna använde sig av denna metoden 2500 år före Kristus. Tekniken att lägga samman olika bitar av glas när de är kalla, och i nästa steg värma upp det igen, återupptäcktes i USA någon gång mellan 1940- och 1970-talet.

I Sverige har vi en tradition att arbeta med varmt glas i hytta och vi har ju många kända glaskonstnärer och hyttor, framförallt  i Småland. Besök gärna www.kostaglascenter.se

Glasfusing går oftast in under beteckningen studioglas, dvs glas tillverkat i en enskild verkstad eller hytta, till skillnad från ett industriellt tillverkat glas.

Det glas som jag använder på Kallerholm är Bulls eye eller system 90 som det även kallas. Det är ett handkavlat glas från USA oftast 3 mm tjockt. Som vid bränningen strävar efter att istället bli 6 mm tjockt. Så ju mer glas som staplas ovanpå vartannat, desto större blir föremålen efter bränningen.

Glaset smälts i olika temperaturer beroende på vad man vill åstadkomma. Två vanliga topp temperaturer är 720 respektive 820 grader C. Sedan tar det ungefär 24 timmar tills man helt kan öppna ugnen, oftast full av förväntningar. Detta är det mest spännande momentet för alla.

Glas är ett fantastiskt material och det är din fantasi och din nyfikenhet som sätter gränserna, ingenting annat!

Och det bästa av allt är att du även som ren nybörjare direkt kan göra vackra saker.

Många som gått mina kurser både på Studieförbundet Vuxenskolan i Malmö, i Aggarps Möllebostad och nu på Kallerholm har blivit helt förtrollade av glasets magiska värld!

 

 

 

<--TILLBAKA

 

 

 

 

KALLERHOLM  MBDesign © 2011

www.kallerholm.se